Programma 2021

Rondleiding / Sustainable Architecture

Centr’Al

De Brusselse randgemeente Vorst zocht via een besloten projectaanvraag naar nieuwe buurtontmoetingsruimten ter bevordering van de cohesie en de herontwikkeling van de Albertpool, een stedelijke site die na de wederopbouw van de premetrohalte was achtergebleven als een onopvallend vastgoedrelict in bar slechte toestand. Als antwoord hierop werden twee compacte nieuwe gebouwen ontworpen: de "Centr’Al". Beide herbergen buurtgerichte sport- en cultuurvoorzieningen die deze stadswijk een nieuw en opwaarderend opstapje schenken.

Bezoekers treden vanonder overdekte buitenruimtes binnen in het auditorium en de sportzalen of het buurtrestaurant dat uitkijkt over het nieuwe stadsplein. De foyer strekt zich uit over de diverse vloeroppervlakken van de gebouwen die op deze manier een ontmoetingsplaats worden voor alle gebruikers van het complex, terwijl het dakterras gebruikt kan worden voor zachte sporten en activiteiten. Dankzij de transparante en doorschijnende gevels treden de levendige gebouwfuncties duidelijk op het voorplan. Centr'Al groeit snel uit tot méér dan zomaar herontwikkeling van de openbare ruimte van de Albertpool: het is ook een opportuniteit om deze dichtbevolkte en bruisende buurt weer op de kaart van de hoofdstad te zetten.

Het Covid Safe Ticket is van toepassing.

Séverin Malaud © urban.brussels

Data

Plaats van samenkomst

Op hoek van de Alsembergsteenweg en de Besmelaan

Adres van het bezoek

Avenue Besme 135
1190 Forest

Praktische informatie

Toegang voor PBM
Kindvriendelijk
Toilet beschikbaar
Foto’s toegestaan